Krakau, een studentenstad met een historisch verleden

De stad Krakau ligt in het zuiden van Polen. Voor wie belangstelling toont voor de Tweede Wereldoorlog is Krakau de meest ideale plek om te gaan bezoeken onder begeleiding van Begonia Tours. Het concentratiekamp van Auschwitz ligt op een boogscheut van het centrum van Krakau. Daarnaast zijn er heel wat andere restanten van de Tweede Wereldoorlog te bespeuren. Zo kan je overblijfselen van het Joodse getto terugvinden en de wereldvermaarde fabriek van Schindler waar de film Schindler’s List op is gebaseerd. Maar naast die historische mijlpalen van de Tweede Wereldoorlog heeft Krakau veel meer bezienswaardigheden aan te bieden. In 2000 werd de bruisende studentenstad nog uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa.

Krakau
© Begoniatours.be

Het verhaal van Oskar Schindler

Als je het verhaal van Oskar Schindler en zijn ongelooflijke daad van moed en menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog niet kent, moet je naar Schindler’s List kijken, de beroemde film van Steven Spielberg. Samengevat slaagde Schindler erin om de levens van meer dan duizend door de nazi’s vervolgde Joden te redden en enorm risico’s voor hem en zijn gezin te nemen door ze in zijn fabriek te gebruiken. De fabriek werd tot op heden omgetoverd tot een museum ter nagedachtenis aan Oskar Schindler en de rol van Krakau in de Tweede Wereldoorlog.

De verbetering van de gezondheid in de Wieliczka-zoutmijn

Op een boogscheut afstand van het centrum van Krakau ligt de zoutmijn van Wieliczka. Deze voormalige zoutmijn in de buitenwijken van Krakau moet je ooit in je leven hebben gezien tijdens een uitstap met Begonia Tours. De zoutmijn is meer dan duizend jaar oud. Een deel fungeert nog steeds voor de productie, het andere gedeelte is omgebouwd tot een toeristische attractie. Meer dan honderd meter onder de grond is deze mijn versierd met standbeelden, kandelaars en zelfs een ondergronds meer. Omwille van het zoute micro-klimaat, wordt een ritje in de mijnen als goed voor je gezondheid beschouwd.

Auschwitz
© Begoniatours.be

De treurige geschiedenis van Auschwitz

Het is misschien bizar om te zeggen dat Auschwitz één van de bezienswaardigheden is in Krakau, maar bekijk het als een ‘must-see’ ervaring. Voor het overgrote deel van de bezoekers is een bezoek aan het oud kamp één van de meest beklijvende, ontroerende en onvergetelijke ervaringen. Uiteraard is dit bezoek verre van eenvoudig, maar het is wel noodzakelijk op de hoogte te zijn van de vreselijke taferelen die tijdens de oorlog van 40-45 hebben plaatsgevonden. De site is ook een gedenkteken, gewijd aan de miljoenen mensen die hun leven hebben verloren in deze vernietigingskampen.

De excentrieke wijk Kazimierz

Kazimierz is een district dat door UNESCO is geclassificeerd als werelderfgoed. Deze historische Joodse wijk is vandaag het levendige hart van de stad geworden. Op elke hoek van de muur tref je prachtige graffiti aan, gezellige café’s, geweldige hedendaagse kunstgalerijen, eigenzinnige bars en interessante musea. Ondanks de Tweede Wereldoorlog is de joodse cultuur van de buurt nog steeds aanwezig. Je kan er veel synagogen zien of naar het Joodse museum van Galicië gaan. De plek diende ook als achtergrond voor de film Schindler’s List van Steven Spielberg.

Uitgaan in Krakau

Krakau is een universiteitsstad. Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van de studenten voor een bruisend uitgaansleven ’s avonds zorgt. In het centrum zijn talloze bars en clubs. Vaak moet je entreegeld in de clubs betalen en liggen de prijzen gevoelig hoger dan in de bars. Hou daar rekening mee.

Bekijk alle busreizen