Stedentrip Berlijn – de beste tips op een rij

Berlijn is een stad die doortrokken is met sporen van een roemruchte geschiedenis. Een van de meest bekende historische plekken van de stad is natuurlijk Checkpoint Charlie. Tijdens het communisme was dit de enige controlepost waar men Oost-Berlijn kon binnengaan. Vergeet ook zeker niet langs te gaan bij de Brandenburger Tor. Dit statige en fraaie bouwwerk werd ooit opgetrokken als stadspoort om toegang te verlenen tot de stad achter de stadsmuur. Het bestaan van de poort gaat terug tot het Pruisische Rijk. Na de val van de Berlijnse Muur werd de oude stadspoort symbool voor de Duitse eenwording. Vanaf de Brandenburger Tor loopt u na een steenworp afstand overigens naar de Reichstag, het Rijksdaggebouw, waar ook het Duitse parlement haar zitting heeft.

Berlijn
© Pixabay.com

De klassieke allure van de Gendarmenmarkt

Wie nog meer stedelijk schoon wil zien, zal gauw ingenomen zijn met de Gendarmenmarkt. Dit is een plein met veel historische allure en ongetwijfeld het mooiste plein van Berlijn. Hier bevinden zich drie majesteitelijke gebouwen: de Duitse en Franse kathedralen en het concerthal Schinkel’s Konzerthaus. U kunt uiteraard de bezienswaardigheden bezoeken maar ook over het plein slenteren en de sfeer opsnuiven. In dit gebied bevinden zich tevens de meest chique hotels en restaurants. 

De Berlijnse Muur

Eigenlijk is het helemaal niet zo heel lang geleden dat de Berlijnse Muur werd afgebroken. Op verschillende plekken in de stad zijn nog steeds overblijfselen van de muur te zien. Een van de stukken die het meest in tact zijn, is beschilderd door kunstenaars en staat aan de oever van de Spree aan de Mühlerstraße. Een andere plaats met een origineel stuk muur vindt u bij de Bernauer Straße. Naast een restant van de muur is er een niemandsland, een wachttoren en een museum. Ook zijn er informatieborden die melding maken van de vluchtpogingen die men hier heeft ondernomen. 

Berlijn
© Pixabay.com

Groene wereldstad

Berlijn heeft naast de vele historische bezienswaardigheden ook de reputatie van een groene wereldstad. In het voorjaar of de zomer vormen de vele parken en natuurgedeeltes een prettige uitvlucht als het warm is. Ga bijvoorbeeld naar Lustgarten. Met uitzicht op de Berliner Dom ervaar je hier de ultieme gezelligheid en sfeer van een typisch stadspark. Hier begint ook de befaamde boulevard Unter den Linden. Naast mooie parken herbergt Berlijn ook een reusachtige botanische tuin: de Botanischer Garten. De tuin is een van de grootste ter wereld en is een heerlijke plek om te wandelen of te picknicken. 

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz laat bij uitstek zien hoe Berlijn stedelijk is uitgedijd. Het is een van de weinige plekken waar je wolkenkrabbers, grote bedrijven en zakenmensen ziet. Een leuke plek om te gaan winkelen, naar de film te gaan of een drankje te nuttigen is het Sony Center. Ook kunt u hier het Filmmuseum Berlin bezoeken. Potsdamer Platz wordt ook wel gezien als het moderne paradepaardje van de stad en laat eens te meer zien dat Berlijn een stad is met grote contrasten.

Bekijk alle busreizen