Met de bus op vakantie: hoeveel bagage mag ik meenemen?

Als je met het vliegtuig reist, moet je je altijd aan de bagagevoorschriften houden. Neem je meer bagage mee dan volgens de voorschriften mag, dan moet je geld bijbetalen. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook bij een busreis gebonden bent aan bepaalde bagage regels. Welke regels dit zijn, lees je op deze pagina.

© Pixabay.com

De toegestane hoeveelheid bagage voor een busreis
Ga je met een bus op vakantie (georganiseerde reis), dan mag je doorgaans maximaal 2 koffers van normale afmetingen (70x80x20 centimeter) aan bagage meenemen. Deze koffers mogen maximaal 30 kilo met stuk wegen. Ook mag je per persoon één stuk handbagage meenemen, van maximaal 5 kilo. De handbagage mag niet groter zijn dan 60x35x15 centimeter. Is de bagage groter, dan wordt het item als ruimbagage gerekend.

Voor baby’s en kinderen van 4 tot en met 11 jaar, gelden er andere bagage regels. Zij mogen de helft van bovengenoemde bagage meenemen in de bus.

Afwijkende bagageregels
Sommige busmaatschappijen hanteren andere bagageregels dan de regels die hierboven beschreven zijn. Is dit het geval, dan wordt hier altijd duidelijk melding van gemaakt zodat je hier als passagier rekening mee kunt houden. Lees daarom altijd de bagage regels van jouw busmaatschappij door voor je je koffers in gaat pakken.

Verder zijn er nog enkele afwijkende bagage regels per land:

  • Bulgarije: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Groot-Brittannië: 2 stuks bagage van maximaal 20 kilo per stuk.
  • Letland: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Litouwen: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Kroatië: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Macedonië: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Slovenië: 1 stuk bagage van maximaal 30 kilo.
  • Marokko: 2 stuks bagage van maximaal 40 kilo per stuk. Kinderen van 4 tot 12 jaar mogen 1 stuk bagage van maximaal 20 kilo meenemen en jongere kinderen (0-3) mogen geen bagage meenemen.
  • Roemenië: 2 stuks bagage van maximaal 35 kilo per stuk.
  • Servië: 2 stuks bagage van maximaal 30 kilo per stuk.

Twijfel je over de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen? Neem dan contact op met je reisorganisatie en vraag dit na. Op deze manier weet je zeker dat je niet te veel bagage meeneemt.

Niet toegestaan in de bagage
Je mag niet zomaar alles meenemen in je bagage als je een busreis gaat maken. Zo mag je bijvoorbeeld geen dieren meenemen op vakantie, met uitzondering van blindengeleidehonden. Neem je een blindengeleidehond mee op vakantie, dan moet je dit van tevoren duidelijk vermelden bij het boeken van je reis. Om een blindengeleidehond te vervoeren, moet de reisorganisatie namelijk allerlei papieren aanvragen.

Verder mag je ook geen muziekinstrumenten, fietsen en grotere sportuitrustingen meenemen in je bagage. Wil je bijvoorbeeld surfen op vakantie, dan kun je niet zomaar je eigen surfboard meenemen. In dit geval huur je gewoon een surfboard aan het strand.

Bekijk alle busreizen