Wat zijn je rechten als buspassagier
Hoewel steeds meer mensen met het vliegtuig op vakantie gaan en er ook nog heel veel mensen met eigen vervoer richting hun bestemming rijden, zijn ook bussen nog steeds ontzettend populair. Maar weet je eigenlijk wat je rechten zijn als passagier binnen Europa? Wel zo handig om te weten wanneer je met de bus op vakantie gaat. Hieronder worden alle rechten van bus- en touringcarpassagiers binnen Europa genoemd.
Discriminatie
Het belangrijkste recht is wellicht dat discriminatie natuurlijk verboden is. Dat betekent dat de chauffeur of vervoersmaatschappij mensen niet anders mag behandelen omdat ze een andere nationaliteit, seksuele geaardheid of religie hebben dan gebruikelijk in dat land. In de praktijk gebeurt dat vooral met andere nationaliteiten die dan ineens meer moeten betalen. Gelukkig is deze vorm van discriminatie de laatste jaren sterk afgenomen
Vertraging of annulering
Op reis met de bus of touringcar en is de reis vertraagd of wordt deze zelfs geannuleerd? Dan heb ten eerste recht op snelle en concrete informatie over wat er aan de hand is. Wanneer de afstand van de bursreis langer is dan 250 kilometer en deze heeft een vertraging die langer is dan 2 uur óf de rit wordt geannuleerd, dan heb je de mogelijkheid om te kiezen wat je ter compensatie wil: een alternatief waarbij je onder gelijke voorwaarden de eerste nieuwe mogelijkheid naar je bestemming gebracht wordt of je krijgt het geld van je ticket terugbetaald. Wanneer het nodig is, word je uiteraard ook gratis teruggebracht naar het vertrekpunt van de reis. Krijg je deze compensaties niet aangeboden door de vervoersmaatschappij? Dan kun dit later alsnog claimen met 50% van de ticketprijs erbovenop als schadevergoeding. Wanneer je bij een lange reis meer dan 90 minuten vertraging hebt, is de busmaatschappij verplicht om voor maaltijden en verfrissingen te zorgen. Wanneer dat nodig is dienen ze ook voor een accommodatie te zorgen waar je kunt overnachten.
Schadevergoeding bij ongelukken
Tijdens een bursreis kan er natuurlijk altijd iets gebeuren. Hoewel je jouw vakantie misschien graag anders zou beginnen, is dat nu eenmaal niet te voorkomen. Is de bursreis meer dan 250 kilometer en raak je gewond door een ongeluk? In dat geval heb je recht op een schadevergoeding. Hoe hoog deze is, hangt af van de situatie. Wanneer iemand komt te overlijden bij een bus ongeval op een rit van meer dan 250 kilometer, kunnen de nabestaanden ook een schadevergoeding eisen. Een ander vervelende gebeurtenis tijdens je vakantie is natuurlijk dat je jouw bagage kwijtraakt of andere bezittingen. Als dit tijdens de bursreis gebeurt, heb je recht op een schadevergoeding. Dat is trouwens ook het geval als je bezittingen of bagage beschadigd raken tijdens de rit. De vervoersmaatschappij is trouwens verplicht om hulp te verlenen waar dat nodig is. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan noodzakelijke eerste hulp of als je bagage kwijt raakt.
Klacht indienen
Vind je dat je geen gebruik hebben kunnen maken van je rechten of dat je recht hebt op een schadevergoeding? Dien dan binnen 3 maanden na je reisdatum een officiële klacht in bij de vervoersmaatschappij. Binnen maximaal drie maanden moet daar een definitief antwoord op komen.